При посещението си в Къща за гости Борани** Златоград може да се насладите и на златоградските празници и традиционни възстановки  в града.

 Февруари  „Трифониада”

Февруари може да присъствате на ритуалното зарязване на лозете. Местните винопроизводители и винарските изби представят вината си.

Март  Стара марта
През Март е времето да изпратим зимата. Има много веселие, кукери, гонят се злите сили и се извършва ритуално прескачане на огън.

Тодоровден (първата събота след Сирни заговезни)
На този ден се прави възстановка на традиционната“кушия“, която представлява надбягване с коне, магарета и мулета. На фона на еуфорията се чуват звуците на народна музика, песни и гайди. Събитието е съпроводено с песни и танци, изпълнени от местните самодейни групи.

Април Великден
Боядисване на яйца и търг на козунаци. Организира се търг на великденски хлябове и златоградски ястия, както и боядисване на яйца. Събитието се състои на площада пред Етнографския музей. Всеки, който желае да покаже своето кулинарно майсторство е добре дошъл.

Юни „Еньовско хоро” 
Народни танци на калдъръмения площад пред Етнографския музей с много хора, ритуално промушване под билковия венец и наричане на момините китки. Златоградчани и много гости на града преминават през венеца за здраве, весело настроение и усмивки през цялата година.

Август Пеперуга за дъжд
Пеперугата е ритуално облечена девойка в реката с клонки от бъз, който според народните вярвания е сигурен знак за наличието на изворна вода. С песни, момичетата обикалят някои от домовете в Стария град и завършват ритуала с хора и обредно къпане на „Пеперугата“. Накрая, на площада пред Етнографския музей се поставя софра с традиционния за този ритуал просеник.

Септември Делюви празници
от 20 до 23 септември Възстановка „Един пазарен ден преди 100 години“

Ноември „На Балканска скара в Златоград“ и  Празник на Златоград (21.ХІ )
Организира се народно веселие по случай празника на града. На този ден стария град се изпълва с аромата и колорита на българската, сръбската и гръцката кухни и танцов фолклор.

-          
Декември Златоградски коледари

-          През месец май всяка година се провежда Трансграничен фолклорен събор на връх Костадин, край Златоград.

 

Задължително трябва да опитате от традиционните местни ястия, които с удоволствие ще ви бъдат приготвени в Къща за гости БорАни** Златоград:

  

 

 

 

 

 

-          Пататник  – вкусно изпечена баница с картофи

-          Качамак – гъста каша от прясно смляно царевично брашно,  полято с леко запържено масло, яйца и сирене.

-          Лозови сърми – Сърми с ориз и месо или кайма, завити с лозови листа.

-          Клин –  баница с ориз и масълце

-          Булгур –  супа от боб, церевица и подправки.