Къща за гости БорАни** Златоград се намира в най- южният град на България, Златоград, разположен в полите на югоизточни Родопи и в долината на река Върбица.Малкото златно градче Златоград се кипри, обградено от високите борове на планината. Градът има богата култура и многовековна история, а името му, възпято в песента за Дельо хайдутин, се носи в безкрайната Вселена.

Едно от първите имена на Златоград било Беловидово. Името произлязло от варосаните в бяло къщи и най-вече заради  стърчащите снежнобели коминчета и зидове на къщите.

                            

По време на турското робство Златоград се нарича Даръ-дере. Според една от теориите  Даръ-дере идва от Дер-и-Дааре, означаващо „врата на водата, на изобилието“.  А белите къщи на някогашното Беловидово са разпрострени именно покрай двете реки – Голяма и Малка река, които се събират и слагат началото на река Върбица. 

Градът получава днешното си име - Златоград, след Освобождението от турско робство. Кръстниците на града са зеленото злато – тютюнът, залежите на олово-цинкова руда, бистра вода, чист планински въздух и златните хора.