История

Климат

Разположение

Традиции

История

Къща за гости БорАни Златоград ** се намира в най- южният град на България, Златоград, разположен в полите на югоизточни Родопи и в долината на река Върбица.

Малкото златно градче Златоград се кипри, обградено от високите борове на планината.

Градът има богата култура и многовековна история, а името му, възпято в песента за Дельо хайдутин, се носи в безкрайната Вселена.

Едно от първите имена на Златоград било Беловидово. Името произлязло от варосаните в бяло къщи и най-вече заради  стърчащите снежнобели коминчета и зидове на къщите.

По време на турското робство Златоград се нарича Даръ-дере. Според една от теориите  Дар-ъ дере идва от Дер-и-Дааре, означаващо „врата на водата, на изобилието“.  А белите къщи на някогашното Беловидово са разпрострени именно покрай двете реки – Голяма и Малка река, които се събират и слагат началото на река Върбица. 

Градът получава днешното си име - Златоград, след Освобождението от турско робство. Кръстниците на града са зеленото злато – тютюнът, залежите на олово-цинкова руда, бистра вода, чист планински въздух и златните хора.

 

Климат

Златоград е с население 7 000 души.

Градът е с надморска височина 420-550м. Преобладава умерено-континентален климат с планинското влияние на Родопите и  Бяло море.  Лятото е умерено, а зимата е сравнително мека.

Средногодишната температура на въздуха е 10,8 градуса. Максималната средна температура е през Юли – 20,6, а минималната средна е през Януари -  -0,8. Средноодишната влажност на въздуха 75%, количеството на валежите е 1000л/кв.м като най-често и интензивни са през есента.

Разположение

Къщата за гости в Златоград се намира:

  • на  300км от столицата София
  • на 150км от град Пловдив
  • на 70км от курортния компплекс Пампорово
  • на 60км от град Смолян
  • на 6км от българо-гръцката граница,  ГКПП Златоград- Термес
  • на 70км от Бяло море

До града може да се стигне с автомобилен и автобусен транспорт по следните маршрути:

  • Маршрут  1 -  Пловдив – Асеновград – Бачково – Нареченски бани – Чепеларе- Пампорово - Смолян –  Златоград
  • Маршрут 2 -  Пловдив – Поповица – Минерални бани – Кърджали – Джебел – Бенковски – Златоград
  • Маршрут 3 – Пловдив – Асеновград – Червен – Тополово – Новаково – Кърджали – Джебел -  Бенковски – Златоград

Традиции

При посещението си в Къща за гости Борани** Златоград може да се насладите и на златоградските празници и традиционни възтановки.

 Февруари  „Трифониада”

Февруари може да присъствате на ритуалното зарязване на лозете. Местните винопроизводители и винарските изби представят вината си.

Март  Стара марта
През Март е времето да изпратим зимата. Има много веселие, кукери, гонят се злите сили и се извършва ритуално прескачане на огън.

Тодоровден (първата събота след Сирни заговезни)
На този ден се прави възстановка на традиционната“кушия“, която представлява надбягване с коне, магарета и мулета. На фона на еуфорията се чуват звуците на народна музика, песни и гайди. Събитието е съпроводено с песни и танци, изпълнени от местните самодейни групи.

Април Великден
Боядисване на яйца и търг на козунаци. Организира се търг на великденски хлябове и златоградски ястия, както и боядисване на яйца. Събитието се състои на площада пред Етнографския музей. Всеки, който желае да покаже своето кулинарно майсторство е добре дошъл.

Юни „Еньовско хоро” 
Народни танци на калдъръмения площад пред Етнографския музей с много хора, ритуално промушване под билковия венец и наричане на момините китки. Златоградчани и много гости на града преминават през венеца за здраве, весело настроение и усмивки през цялата година.

Август Пеперуга за дъжд
Пеперугата е ритуално облечена девойка в реката с клонки от бъз, който според народните вярвания е сигурен знак за наличието на изворна вода. С песни, момичетата обикалят някои от домовете в Стария град и завършват ритуала с хора и обредно къпане на „Пеперугата“. Накрая, на площада пред Етнографския музей се поставя софра с традиционния за този ритуал просеник.

Септември Делюви празници
от 20 до 23 септември Възстановка „Един пазарен ден преди 100 години“

Ноември „На Балканска скара в Златоград“ и  Празник на Златоград (21.ХІ )
Организира се народно веселие по случай празника на града. На този ден стария град се изпълва с аромата и колорита на българската, сръбската и гръцката кухни и танцов фолклор.

-          
Декември Златоградски коледари

-          През месец май всяка година се провежда Трансграничен фолклорен събор на връх Костадин, край Златоград.

 

Задължително трябва да опитате от традиционните местни ястия, които с удоволствие ще ви бъдат приготвени в Къща за гости БорАни** Златоград:

-          Пататник  – вкусно изпечена баница с картофи

-          Качамак – гъста каша от прясно смляно царевично брашно,  полято с леко запържено масло, яйца и сирене.

-          Лозови сърми – Сърми с ориз и месо или кайма, завити с лозови листа.

-          Клин –  баница с ориз и масълце

-          Булгур –  супа от боб, церевица и подправки.