В града има две функциониращи църкви, където всеки вярващ може да запали свещ и да се помоли.

  • В Златоград се намира една от най-старaтa църквa построена в Родопите по време на османско владичество – Църквата „Свето Успение Богородично“Тя е построена по време на Възраждането през 1834 година. Според легендата храмът е бил построен за 40 дни – такъв бил срокът даден от султана, за да получат разрешение да го построят. Интересното е, че храмът е построен съвсем съвсем скромно и ниско, вкопан близо 1,5 метра в земята, и от далече не прилича на църква, за да отговаря на условието, когато минава турчин на кон, църквата да не се подава зад зидовете си. Някои от иконите в църквата носят следите от боздуганите на османските башибозуци. Тук може да видите и над 200-та годишна икона, иконографисана от Захари Зограф.

 

 

 

 

 

 

 

В двора на църквата пък е запазено едно от двете уникални килийни училища, намиращи се в Златоград, където е дадено началото на българското просвещение в Родопите. То е наследник на килийното училище, основано в Стоянковата къща, което през 1884г. е преместено в двора на църквата Успение Богородично. В стаята може да видите плитките дървени съндъчета с пясък, на които децата се учели да пишат, и одъра на учителя, където заедно с преподаването се шиело и се леели свещи. Църквата се намира в близост до центъра на града и до началното училище на Златоград.

 

  • Църквата „Св. Георги Победоносец” е наричана от златоградчани „новата“ църква, тъй като построена 37г. след църквата Успение Богородично.  Храмът е завършен през 1871г. по време на създаването на независимата Българска екзархия. През 1871-1872 г. е издигната високата камбанария, свидетелстваща за голямата победа на българите в обществения живот на Османската империя. В нейния двор се помещават Взаимното училище и музейната сбирка „Просветното дело в източните Родопи“.