В близост до Златоград има четири параклиса – Св. Неделя, Св. Илия, Св. Константин и Елена, Св. Атанас. Интересно е, че те са разположени на четирите върха, заграждащи Златоград под формата на кръст. Параклисите формират сакрална зона известна като Кръстата гора, която се счита, че закиля града и до ден днешен.

  •  Параклис Света Неделя и Еко пътека Света Неделя

Параклиса Света Неделя се намира на 12км. От Златоград. До едноименния връх, на който е разположен параклиса може да се стигне с кола или по маркираната в синьо еко пътека.  Еко пътеката започва от Воденицата, минава през местността Белите камъни и стига до връх Света  Неделя. По пътя ще видите много чешми, вили и места за почивка. Маршрутът се минава за 3 часа. Надморската височина на върха е 865м. И от него при изгрев слънце може да се види Бяло море и най-високият връх на остров Самотраки. Според легендата на върха е роден Дельо Хайдутин. Той и върхът носят името на кръстника на Дельо – Неделчо.

Всяка година на 6 май на върха се организира събор по случай Гергьовден, а официалният празник на Света Неделя се чества отново със събор всяка година на 7 юли.  

По маршрута минавате през чешма с място за отдих, Вила Бошнаков, бункер, „Тъмната гора“, втора чешма с място за бивак, място с панорамен изглед, отклонение за село Старцево и местността Белите камъни, брезова горичка, пресичане на пътя за село Пресока – вили Белотекс“ и „ДАП“. Крайна точка – връх „Св. Неделя“,

  • Параклиса Св. Илия и Еко пътека По стъпките на Дельо хайдутин 

Еко пътеката за параклиса е изградена по програма ФАР за “Развитие на българския екотуризъм”. Екопътеката нагледно разказва легендата за достигането на Делю хайдутин до върха, където се криел от турските войски. Пътеката тръгва от местността “Военната градина” в Златоград, минава покрай извор Буньов вриз и  продължава по 200м. асфалтиран път. След това преминава в планинаска пътека сред красиви, непознати доскоро, гори, в които ще срещнете над 200 вида растения, вековни дървета и разнообразни релефни феномени. Един такъв е наличието на букови дървета само на 350 – 400 м. Надморска височина. По пътя минавате през построеният през турско робство, кладенец, на който се отбивал да пие кристална вода и да почивасъс своята чета Делю хайдутин. Оттам екопътеката достига до местността Св. Илия  с надморска височина 650 м., където има беседка и място за бивак. По екопътеките има пейки, масички и кошчета за боклук, което ще направи пребиваването ви в планината приятно.

  • Параклиса Свети Атанас и Еко пътека Планинска прегръдка

 Еко пътеката е изградена по програма ФАР  с дължината 4 км. и продължителност на маршрута около 2 часа. Маршрута започва от паркинга на бившия нощен клуб “Диана”. Преминава през широколиста гора.  По пътя има места за почивка и много извори със студена планинаска вода.

Екопътеката продължава на юг до самотна скала, наречена “Чуката”, която може  да изкачите или да заобиколите. От скалата се разкрива великолепна гледка и в североизточна посока град Златоград се вижда като на длан. След 200 м. стигате до параклиса “Св. Атанас”, разположен сред прохладна горичка. На този връх е открито находище от тетрадрахми, от началото на нашата ера, изобразяващи олимпийски игри. Предполага се, че на това място е имало древна крепост.

  •  Параклис Св. Константин и Елена

Параклисът се намира на българо-гръцката граница, близо до гранично-пропусквателния пункт. Той е възстановен през 2006г. със съвместни дарения на български и гръцки жители.

 

 

 

 

 

 

  •  Еко пътека Еко-ехо

 Дължина на екопътеката – 10 км. Продължителност – 2 часа и 30 минути. Обозначение – сива маркировка и дървени табели.Маршрутът тръгва от Съдебната палата в Златоград. Преминава през чешма на физкултурника и стрелбище, вилна зона, място за отдих с Орнитологичен кът, “Бърчината”, Защитено дърво “Вековният кестен” (Castanea sativa, на 278 години, най-старият в Смолянска област), място за отдих, пресечен дол, местност “Дъбето” (вековна дъбова гора), чешма и място за почивка, вилна зона, лещак, овощни градини.