• Велоалея Златоград – Света Неделя – с. Старцево – Тракийско светилище Белите камъни

 До местността има изградена велоалея с дължина 8 км.  Началото й е сградата на ЗММ в Златоград, след това преминава по открит селскостопански път, стига до вила “Белотекс”, продължава към село Старцево и стига до тракийското светилище Белите камъни. Малко преди връх Св. Неделя се слива преминава в екопътеката за връх Света Неделя. Средната ширина на пътя е 2 метра. По пътя турситите могат да се ориентират по поставените указателни табели, да направят почивка и да поседнат на монтираните по пътя пейки. В самата местност Белите камъни има изградено огнище.

 

  • Велоалея Връх Свети Атанас

До връх Свети Атанас има изградена и велоалея с  дължина 3 км.  Тя започва от ул.“Горски пътник“ в Златоград, преминава по открит горски път, покрай красиви местности и вековни гори, през параклиса „Свети Атанас“ и завършва при връх „Свети Атанас“. В участък от 800 м преди върха се слива с екопътеката „Планинска прегръдка“.

  • Велоалея Язовир Златоград

Дължина 2 км. Започва от ул.“Беловидово“ в Златоград, в близост до Римския мост (паметник на културата) и преминава изцяло по път с асфалтобетонова настилка.

По цялото трасе има монтирани указателни табели, стълбове със стрелки и съдове за отпадъци. Поставена е дървена беседка и е ремонтирана крайпътна чешма.