Велоалеи

Местности

Музейни сбирки

Църкви

Параклиси и екопътеки

Велоалеи

 • Велоалея Златоград – Света Неделя – с. Старцево – Тракийско светилище Белите камъни

До местността има изградена велоалея с дължина 8 км.  Началото й е сградата на ЗММ в Златоград, след това преминава по открит селскостопански път, стига до вила “Белотекс”, продължава към село Старцево и стига до тракийското светилище Белите камъни. Малко преди връх Св. Неделя се слива преминава в екопътеката за връх Света Неделя. Средната ширина на пътя е 2 метра. По пътя турситите могат да се ориентират по поставените указателни табели, да направят почивка и да поседнат на монтираните по пътя пейки. В самата местност Белите камъни има изградено огнище.

 • Велоалея Връх Свети Атанас

До връх Свети Атанас има изградена и велоалея с  дължина 3 км.  Тя започва от ул.“Горски пътник“ в Златоград, преминава по открит горски път, покрай красиви местности и вековни гори, през параклиса „Свети Атанас“ и завършва при връх „Свети Атанас“. В участък от 800 м преди върха се слива с екопътеката „Планинска прегръдка“.

 • Велоалея Язовир Златоград

Дължина 2 км. Започва от ул.“Беловидово“ в Златоград, в близост до Римския мост (паметник на културата) и преминава изцяло по път с асфалтобетонова настилка.

По цялото трасе има монтирани указателни табели, стълбове със стрелки и съдове за отпадъци. Поставена е дървена беседка и е ремонтирана крайпътна чешма.

Местности

 • Белите камъни 

На около 6 км североизточно от Златоград над село Старцево е разположен планинската месност Белите камъни. Тя е получила името си от големите бели варовикови скали, които изграждат  върха.  Пред очите се разкрива прекрасната гледка на почти целите източни Родопи.  Може да се насладите на необятните планини, гъсти гори и зелени долини. Най-внушителният исторически обект, разположен в местността Белите камъни, е светилището, посветено на Бога-Слънце. То е най-голямото между уникалните светилища, разположени по пътя между Кърджали и Златоград (край селата Мъгляне и Ягнево). Всички изброени светилища са разположени в огромен кръг от планини с диаметър десетки километри. В неговия център е върхът Белите камъни. Това, което го отличава е, че именно Белите камъни са главното средище на култа към Бога-Слънце. В цепнатините на камъните на това грандиозно цветилище са открити множество находки – монети, съдове, просо и жито, керамика, които траките поставяли като дарове за боговете.

До местността има изградена велоалея с дължина 8 км.  Началото й е сградата на ЗММ в Златоград, след това преминава по открит селскостопански път, стига до вила “Белотекс”, продължава към село Старцево и стига до тракийското светилище Белите камъни. Малко преди връх Св. Неделя се слива преминава в екопътеката за връх Света Неделя. Средната ширина на пътя е 2 метра. По пътя турситите могат да се ориентират по поставените указателни табели, да направят почивка и да поседнат на монтираните по пътя пейки. В самата местност Белите камъни има изградено огнище.

 •  Тракийските светилища и гробници на тракийските царе

Местността се намира на около 10 км от Златоград между с.Добромирци и с.Бенковски. Там можете да видите огромните скални масиви, които били обожествявани от траките. В тях всяко семейство е издълбавало семеен олтар – жертвеник, в който се изливала жертвената кръв, а улеите я извеждали навън. По скоростта, гъстотата и цвета на кръвта жреците  гадаели бъдещото на семейството.  Бъбрековидните жертвеници  с различен размер са стотици, вкопани на 5-10см. в скалите.  В скалите са открити и изсечени отвесно, трапецовидни ниши, в които се поставяли даровете към Бога-Слънце и урните с пепелта на починалите заедно с оръжията и доспехите им, скъпи златни, сребърни и бронзови съдове. Елипсовидният отвор затваряли с каменна плоча. Доказано е, че тези езическите жертвеници и гробници  са едни от най-старите паметници на човешката цивилизация на Земята.

Освен ценни със светилищата, скалите са изключително красиви и поради своите причудливи форми.  В тях можем да открием ралзични животински образи – Крокодил, гигантска Гъба, Лъвска глава, феномена Слона.

Музейни сбирки

 • Просветното дело в Средните Родопи

В двора на църквата Георги Победоносец още през 1852 г. е открита двуетажната сграда на взаимното училище – първото светско училище в Южна България.  След двете килийни училища, това е третото училище в града. Тук първоначално децата са се обучавали по взаимната методика – по-големите обучавали по-малките.  По-късно става класно, а през 1880г. и светско училище, но името му се запазва на взаимно училище.

Днес то е реставрирано като музей „Просветното дело на източните Родопи“, в който можем да се потопим в просветителския дух на миналото и атмосферата на възраждането.

Можем да се разходи  из класните стаи, битовата стая на учителя …

В старата част на Златоград се намира възрожденския квартал. В този квартал са запазени около 100 старинни сгради с автентична възрожденска  архитектура.

През 2001г. в Златоград е открит първият частен Етнографски ареален комплекс.  Той е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекти.  В комплекса се намират действащи занаятчийски работилници - ножарска, грънчарска, терзийска и златарска,  произвеждащи ръчно изработени изделия, които можете да използвате или да запазите като сувенир за вас или приятели.  Посетете механите, които предлагат типични родопския ястия и специалитети.

В началото на комплекса се намира и кафене „Стария град“, създадено през далечната 1823 година. Тук може да опитате чаша въртяно кафе, приготвено върху нагорещен пясък и поднесено чрез въртене.

 • Етнографски музей
 • Музейната сбирка на съобщенията

Тя е единствената такава в цяла България.

 • Воденицата

Малко преди единият изход на Златоград се намира Воденицата.  В нея действат  три водни съоръжения – валявица, тепавица и караджейка. Валявицата  представлява традиционна машина за пране, която се използва и до ден днешен, особено за по-обемно пране. В тепавицата се поставя материала за тепане, основно пояси, шаяци, гайтани за традиционните носии.  Караджейката  е мелница, задвижвана от вода, с която се мелило основно царевично брашно за специалитети в района като например типичният златоградски качамак.

Църкви

В града има две функциониращи църкви, където всеки вярващ може да запали свещ и да се помоли.

 • В Златоград се намира една от най-старaтa църквa построена в Родопите по време на османско владичество – Църквата „Свето Успение Богородично“. Тя е построена по време на Възраждането през 1834 година. Според легендата храмът е бил построен за 40 дни – такъв бил срокът даден от султана, за да получат разрешение да го построят. Интересното е, че храмът е построен съвсем съвсем скромно и ниско, вкопан близо 1,5 метра в земята, и от далече не прилича на църква, за да отговаря на условието, когато минава турчин на кон, църквата да не се подава зад зидовете си. Някои от иконите в църквата носят следите от боздуганите на османските башибозуци. Тук може да видите и над 200-та годишна икона, иконографисана от Захари Зограф.

В двора на църквата пък е запазено едно от двете уникални килийни училища, намиращи се в Златоград, където е дадено началото на българското просвещение в Родопите. То е наследник на килийното училище, основано в Стоянковата къща, което през 1884г. е преместено в двора на църквата Успение Богородично. В стаята може да видите плитките дървени съндъчета с пясък, на които децата се учели да пишат, и одъра на учителя, където заедно с преподаването се шиело и се леели свещи. Църквата се намира в близост до центъра на града до началното училище на Златоград.

 • Църквата „Св. Георги Победоносец” е наричана от златоградчани „новата“ църква, тъй като построена 37г. след църквата Успение Богородично. Храмът е завършен през 1871г. по време на създаването на независимата Българска екзархия. През 1871-1872 г. е издигната високата камбанария, свидетелстваща за голямата победа на българите в обществения живот на Османската империя.

Параклиси и екопътеки

В близост до Златоград има четири параклиса – Св. Неделя, Св. Илия, Св. Константин и Елена, Св. Атанас. Интересно е, че те са разположени на четирите върха, заграждащи Златоград под формата на кръст. Параклисите формират сакрална зона известна като Кръстата гора, която се счита, че закиля града и до ден днешен.

 •  Параклис Света Неделя и Еко пътека Света Неделя

Параклиса Света Неделя се намира на 12км. От Златоград. До едноименния връх, на който е разположен параклиса може да се стигне с кола или по маркираната в синьо еко пътека.  Еко пътеката започва от Воденицата, минава през местността Белите камъни и стига до връх Света  Неделя. По пътя ще видите много чешми, вили и места за почивка. Маршрутът се минава за 3 часа. Надморската височина на върха е 865м. И от него при изгрев слънце може да се види Бяло море и най-високият връх на остров Самотраки. Според легендата на върха е роден Дельо Хайдутин. Той и върхът носят името на кръстника на Дельо – Неделчо.

Всяка година на 6 май на върха се организира събор по случай Гергьовден, а официалният празник на Света Неделя се чества отново със събор всяка година на 7 юли.

По маршрута минавате през чешма с място за отдих, Вила Бошнаков, бункер, „Тъмната гора“, втора чешма с място за бивак, място с панорамен изглед, отклонение за село Старцево и местността Белите камъни, брезова горичка, пресичане на пътя за село Пресока – вили Белотекс“ и „ДАП“. Крайна точка – връх „Св. Неделя“,

 • Параклиса Св. Илия и Еко пътека По стъпките на Дельо хайдутин

Еко пътеката за параклиса е изградена по програма ФАР за “Развитие на българския екотуризъм”. Екопътеката нагледно разказва легендата за достигането на Делю хайдутин до върха, където се криел от турските войски. Пътеката тръгва от местността “Военната градина” в Златоград, минава покрай извор Буньов вриз и  продължава по 200м. асфалтиран път. След това преминава в планинаска пътека сред красиви, непознати доскоро, гори, в които ще срещнете над 200 вида растения, вековни дървета и разнообразни релефни феномени. Един такъв е наличието на букови дървета само на 350 – 400 м. Надморска височина. По пътя минавате през построеният през турско робство, кладенец, на който се отбивал да пие кристална вода и да почивасъс своята чета Делю хайдутин. Оттам екопътеката достига до местността Св. Илия  с надморска височина 650 м., където има беседка и място за бивак. По екопътеките има пейки, масички и кошчета за боклук, което ще направи пребиваването ви в планината приятно.

 • Параклиса Свети Атанас и Еко пътека Планинска прегръдка

 Еко пътеката е изградена по програма ФАР  с дължината 4 км. и продължителност на маршрута около 2 часа. Маршрута започва от паркинга на бившия нощен клуб “Диана”. Преминава през широколиста гора.  По пътя има места за почивка и много извори със студена планинаска вода.

Екопътеката продължава на юг до самотна скала, наречена “Чуката”, която може  да изкачите или да заобиколите. От скалата се разкрива великолепна гледка и в североизточна посока град Златоград се вижда като на длан. След 200 м. стигате до параклиса “Св. Атанас”, разположен сред прохладна горичка. На този връх е открито находище от тетрадрахми, от началото на нашата ера, изобразяващи олимпийски игри. Предполага се, че на това място е имало древна крепост.

 •  Параклис Св. Константин и Елена

Параклисът се намира на българо-гръцката граница, близо до гранично-пропусквателния пункт. Той е възстановен през 2006г. със съвместни дарения на български и гръцки жители.

 •  Еко пътека Еко-ехо

Дължина на екопътеката – 10 км. Продължителност – 2 часа и 30 минути. Обозначение – сива маркировка и дървени табели.Маршрутът тръгва от Съдебната палата в Златоград. Преминава през чешма на физкултурника и стрелбище, вилна зона, място за отдих с Орнитологичен кът, “Бърчината”, Защитено дърво “Вековният кестен” (Castanea sativa, на 278 години, най-старият в Смолянска област), място за отдих, пресечен дол, местност “Дъбето” (вековна дъбова гора), чешма и място за почивка, вилна зона, лещак, овощни градини.